Florin Luca Architect

Florin Luca Architect is an architecture firm focused on discovering the appropriate design response to environmental and aesthetic concerns of discerning clients.

Creative and sensible, each design reflects the specific geographical and environmental context, the financial constraints, and the purpose of each project, while carefully considering the client's aspirations and ideas.

This pragmatic approach informs the inventive yet functional design of residential, small-scale institutional and commercial buildings.

46 Heatherland Road
Newton, MA 02461

phone: 617.893.0061
florin@lucaarchitect.com
Florin Luca

In my architectural practice, I focus on the pragmatic aspects of design. I believe architecture is a delicate balance of art and purpose. Our built environment must have meaning and beauty, while surreptitiously performing its sheltering functions. Achieving this balance requires intuition, knowledge and patience.

I welcome the opportunity to explore together with you how your dreams and ideas can become reality.

I have over fifteen years of design and architecture experience. I am a licensed architect in the state of Massachusetts and Rhode Island.

xiv degrees house
wayland residence
oak hill house
newton residence
heatherland road house
newtonville renovation
vancouver remodeling
kitchen concept
jordan's corner
valley hospital
private school
city on a hill
south boston harbor
tartufo restaurant
objects & installations
images

before



after


images

before



after


before



after


before



after


before



after


images

before



after


images

images

images


images

before



after


images

On the boards:

Efficient, accessible, introspective - a house for an empty nest couple.

Various alternatives for the expansion of a typical Cape Cod house in Wayland, to accommodate the increasing spatial needs of a family of four.

On the boards:

A single family house - compact, flexible, functional.

The purpose if this preliminary massing study was to assess the impact a second story addition would have on the property, and to determine the feasibility and direction of the project.

This project was a complete overhaul of an existing, one-level house. The building, small at just less than 1,100 square feet, had a structurally sound foundation and exterior shell, but the floor plan was an assortment of loosely organized rooms, hallways and partitions, which wasted valuable space.

After the renovation, through more efficient use of space, the house gained an en-suite bathroom, a larger second bedroom and kitchen, additional storage space, and a loft space above the kitchen, overlooking the living/dining room. The loft, an instant favorite with the sleepover party crowd, increased the house size by 200 square feet. Beyond the numbers though, the house really became a cozy home!

When they purchased this charming 1899 mansion, the clients, a professional couple with a passion for cooking, knew they had to do something about the dated kitchen. The existing kitchen was dark, unwelcoming, and inefficient.

The new layout, with a central island housing the cooktop and providing seating on two sides, invites hosts and guests alike to share in the cooking ritual. Another distinctive feature was tailoring the different countertop heights to the anthropometrical characteristics of the clients and the type activity to take place at that station: cooking, preparing, writing, checking recipes, general tasks, and homework, evidently.

A retired Vancouver couple needed to breathe new life into their existing master bathroom and to make it safer. The entire bathroom felt too closed in because of the dated bathtub alcove and low ceiling.

The renovation removed the alcove and low ceiling and replaced them with a glass enclosure complete with a two-way swing door for safety. By installing the glass enclosure, the entire bathroom space opened up and filled with light. Inexpensive Ikea cabinetry completed the modern look and feel of the final space.

Primordial Circles

On a conceptual level, this design proposal is an attempt to revisit the primordial, instinctive ancient custom of gathering around the cooking fire. Evidently, while the stage is more or less unchanged, the actors have undergone profound transformations. Our modern kitchens contain, and indeed are defined by, inanimate objects that rival the presence of their human counterparts. In recognition of this reality, perhaps it is time to afford them the attention they deserve. Therefore, this is where the primordial circle meets the modern kitchen.

Design submission

Interior Design and Electrolux ICON Kitchen Re-Imagined Competition

A Boston charter school needed to move their middle- and high-school level classes into new quarters, the site of a former Catholic school and nuns' convent. For operational purposes, the two existing buildings had to be connected by a common space. During the design process, this space became the school's new entry and its identity.

Deliberate rectilinear massing and industrial materials stand in contrast, and successfully complement, the traditional style and the local material of choice, the brick, of the existing buildings. Wood ceiling baffles warm up and help the acoustics of the lobby, which also happens to serve as an ad-hoc space for school meetings.


designed while at arrowstreet, inc.
Another Boston charter school in search of a new home was looking to renovate and expand an existing building. The initial design proposal included a new entrance lobby, a multi-purpose auditorium, administrative and classroom spaces.

Eventually, the final design allowed only for a lobby entrance and the multi-purpose auditorium, as seen in the design sketches.


designed while at arrowstreet, inc.
This Brookline-based private school needed to add extra clasroom and administration space, to improve the drop off/pick up area, and to enlarge and renovate the library. Extra challenges were imposed on the design by the need to connect the new construction to the existing building and by very restrictive site conditions.

The final design successfully resolved all the programmatic and site demands, while also providing improved outdoor classroom space.


project team while at cks architects
The expansion of a large suburban hospital afforded the opportunity to design a complex, multi-level atrium space, and a garden pavilion to serve as an eating lounge for the staff.

The challenge in the design of both spaces was having to reconcile the physical and programmatic size and scope of a large healthcare facility with the human scale.


designed while at tro jung|brannen
This was a pro bono design/build project on a very tight budget and time constraints. The existing teachers' lounge was in desperate need of improvement, as evident in the before photographs.

A fresh coat of paint, new Home Depot kitchen cabinetry and OSB panels, and Ikea furniture completed the renovation. Now the difficulty lies in getting the teachers to leave the place and do some teaching!

The owner of this well-known local restaurant wished to update the look of his business. A new color palette, refinished flooring, an enlarged bar seating area, new lighting, and a couple of well-placed partitions clearly defining the separation between the dining and the back-of-house spaces completed the renovation.